Olcsó repőlőjegyek a C-vírus után?

Néhányan döbbenten tapasztalták, hogy a napfényes Görögországba szóló, júlis közepére foglalt olcsó repülőjegyeiket két hónappal az utazás előtt törölte a lowcost (fapados) Ryanair. Pont most, amikor lassan, de biztosan nyitnak a nemzetközi repterek ?!

Csakhogy az ír társaság szembement az elfogadásra készülő szabályzat ellen, miszerint a fapadosok a fedélzeti 3 -3 soros ültetésben a középső üléssort a járványügyi biztonság érdekében – az utasok közötti megfelelő távolság betartása miatt –  szabadon kell hagyják.

 

ryanair1
forrás:corporate.ryanair.com

Ám Ryanair -re igaz, hogy “keményfejű ír” és köszöni, de ebből nem kér. A cég feje Michael O’Leary, aki amúgy is messzeföldön ismert furcsaságai és nem mindennapos üzleti húzásai miatt – egyenesen “idióta” ötletnek nevezte. Szerinte majd akkor fogadják el az elképzelést ill. a szabályzatot, ha  ezt Írország kormánya rendeletbe rakja és ezenfelül kifizeti nekik a szabadon hagyott ülések árát. Ha nem, akkor gépei a földön maradnak. Az el nem adott helyek ugyanis jelentős bevételkiesést eredményeznek. Az cég a járatok 80 % -nak újraindítását októberre lőtte be, amennyiben a nyári hónapokban lazulnak a szigorítások. Persze, aki szereti a repülésen kívül semmilyen szolgáltatást – (meg egy pohár vizet sem, a halálod előtt vagy, akkor is előtte elkéri a mosdóból engedett vizért a 2 €-t) sem nyújtó “repbajnokot”, annak hiányozni fog. Nekem biztosan nem.

emirates
Emirates a sokesélyes (fotó: a szerző)

Vannak cégek, akik fejet hajtanának az ilyen rendelkezésnek, ilyen pl. az Emirates, a Delta vagy az angol illetőségű Easyjet. Az easy már márciusban hihetetlen akciókkal hivta fel magára a figyelmet – és sikeresek is voltak – mégpedig azzal, hogy egy héten át amerikai desztinációkba lehetett jegyet foglalni kb. 39,90,- Euróért, igaz csak londoni indulással, kispogyásszal, de akár a következő évre is. Aki ezt merészen bevállalta, az piszok jól járt.

evaair-belso
A Boeing 777 ülésekkel zsúfolt beltere  – itt lehet majd “szellősebben” is ülni (fotó:a szerző)

A német Lufthansa hatalmas tőkeinjekciót kapott az államtól, ami persze érthető, hiszen az ország a légitársaság 25 százalékos tulajdonosa. Így aztán ment a mentőöv. A statisztikák szomorúak. A “Spiegel” szerint 2020 április első öt napján csupán 97 ezer foglalást regisztráltak, míg 2019 ugyanezen időszakában csaknem 4,5 milliót.

A Sojern – ez a SanFranciso-i digitalizált, utazási szokásokat gyűjtő, adatbázis alapon működő cég igencsak bennfentes az utazások, repjegyértékesítések statisztikák, és passenger behavior dolgok ( utasviselkedés) terén. Prognózisai már 2021 januárját leelemezték, amelyre a legtöbb foglalás érkezett és nemcsak egzotikus országok felé. 

Mindenesetre sok repjegytársaság masszívan kirukkolt a téli árakkal, de ez még vajmi keveset jelent. Viszont általános érvényű szabály marad: aki előbb lecsap a jó áras jegyre, az jól fog járni. Hogy mennyire lesz kifizetődő az óvatos várakozás? Hát a bukszánkat  és a terveinket tekintve semmi esetre sem.

Egy biztos, a most földre kényszerült légitársaságok gépeinek muszáj lesz behozniuk az irdatlan bevételkiesést, már amennyiben egyáltalán túlélik. Szóval, aki a járvány teljes felszámolása utáni időkben olcsó jegyben reménykedik, az kimondottan optimista.

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: