Australia – Sydney és Eden

6.rész Sydney és Eden ( részlet az Ausztrália-Új Kaledonia – Fidzsi – Új Zéland utazásból)

Eden – Két teljes napot tartott az út  a tengeren Új Zélandtól (erről itt olvashatsz) Ausztrália déli partjaiig. Ekkor értük el Edent. Innen már csak egy napnyi hajóútra voltunk Sydneytől. A csupán 3000 lelket számláló kis településnek szerintem a kikötőn kívül nincs is vízszintes utcája. Így miután kikötöttünk, elindultunk a kacskaringós felfelé vezető sétányon. Amiről szokás szerint rövidesen letértünk, hogy végigbaktassuk a fel-le cikázó széles utakat. Itt helyi közlekedés azaz busz nincs, így mindenki autózik. De az biztos, hogy a tanulóvezetők bizony megizzadnak, mert egy-egy ház bejáratához csak irtózatos lejtőn lehet csak feljutni. 

Nemsokára leértük a városka központját, ami tele volt hangulatos éttermekkel, bárokkal és üzletekkel, de itt nem kívántunk  sokáig  időzni. Megvásároltuk a szokásos képeslapokat, egy kávé mellett gyorsan megírtuk és fel is adtuk. Ez azonban eltartott néhány percig, míg rájöttünk, hogy ezt a helyi kisboltban tudjuk megtenni, ahol az eladó lazán egy zsákba dobta. (Frissítés: azóta már tudjuk, hogy kb. 10 napon belül megérkeztek az otthoniaknak) .

 Innen olyan 30 percnyi gyaloglás kellett a tikkasztó melegben míg a sziklaperem széléig elértünk. Itt tudtuk meg, hogy a település nagy része erre a hatalmas sziklafalra épült. Miután kicsit kifújtuk magunkat a picurka anglikán templom mellett, elindultunk a távolban már hallható hullámok irányába, hiszen tudtuk ott találjuk Eden páratlan strandját. Innen pedig meséljenek a a helyről a fotók:

Visszatérés Sydneybe

◦ Most egy rövidke beszámoló arról, hogy miután a hosszú Csendes óceáni túránkról visszatérve néhány itt eltöltött nap után, milyen érzésekkel/élményekkel lettünk gazdagabbak. Ami tetszett: az itteniek elég kiegyensúlyozottak, tudják hogy mi a dolguk és attól egy hajszállal sem tesznek többet. Túlóra, két vagy több munkahely szerintük csak a bevándorlóknak való. Ők lazán élnek és ehhez meg is van minden lehetőségük. Leginkább Sydney a vonzerő, egy élhető és jó város. Akik innen vidékre költöztek, ezt ma már a legrosszabb döntésüknek tartják. Nemcsak befektetési szempontból, hanem mert ugye kitűnő hangulata van a városnak. Igen népszerű városrész a The Rocks – itt csoportosulnak a város legnagyobb látnivalói, a Harbour híd ( amit meg is lehet mászni (csekély 200 AUD) , az Operaház , a legszebb szállodák, az üzleti negyed. Itt a Circular Quay – ahonnan bármivel eljutsz bárhova városon/országon belül .

Ha nem látod át azonnal ezt az egyszerű közlekedési rendszert, akkor gyakorolj még egy kicsit. Egy jól működő Visa vagy MasterCard -dal is felszállhatsz buszra, vonatra, kompra …. mi kell még? Ha nem megy, a helyiek magyaráznak, segítenek . Ottlétünk alatt egyszer sem használtam cash-t azaz kp-t, mert nem volt. Csak a kártyám, na meg a telóm😊Még az utolsó vietnami zöldségesnek is van kártyaterminálja, tehát a jelszó : “ plastic fantastic”. Néhány utcazenésszel és a csendesen cammogó villamossal imádnivaló az 1860 évektől létező épületek sorházai, a kiskocsmák, a helyi “egygitáros” lokálok, ahol olyan hangulat van esténként, hogy bár húzod a beled oly fáradt vagy, de még sincs kedved hazamenni a hotelba. Akkor még nem szóltunk a kikötőről, az Opera körüli kávézókról, a pihenő helyekről, a minden lépésben hívogató padokról, a királyi kertekben puha zöldellő pázsitról, ahol öltönyben, shortban, tornacuccban stb. “ebédszünetelők” heverésznek.

Szóval mi ebben a negyedben laktunk és nagyon szerettük. Szállás reggelivel, hihetetlen vintage hangulattal. A városjárás közben jó benézni a Bondi Junction negyedbe akár a Bondi beachről jövet -menet, kitűnő falatozok vannak, semmi extra, de finom, friss, meleg és megfizethető !

Szállásunk vintage stílusban

Ha sportolni szeretnél annak ezer (!!!) módja van. Járhatsz az olimpiai park klubjaiba vagy csak húzzál egy sportcipőt aztán futsz egyet a királyi kertekben vagy az Opera körüli irdatlan placcon. Vagy kimész a Bondi beach -re, ahol pompás futópályák vannak a tengerparton ( de túrautaknak is használják ). Pompás fotókat lehet készíteni, de leginkább bámészkodni.

Vásároltunk OPAL card-ot, amit mindenki olyan bonyolultan ír le a neten. Igazából így néz ki:  Ha a Circular Quay a kiindulópontod, akkor menj a kikökötő egyik jegyárusához, kérj egy Opal Card-ot és szólj a pacáknak, hogy mindjárt rakjon rá alapösszeget azaz 20 AUTdollár kreditet. Ezzel minimum 2 napig járkálhatsz (érvényes: metró-vasút, busz, villamos, komp), a kártya érintős, némely közlekedési eszközben bent (pl. busz), némelyiken az állomásokon kívül van (pl. villamos) az érintős felület, amit le- és felszálláskor is használni kell. Szóval ennyi. 

Mi az utolsó nap megkoronáztuk ittlétünket és ellátogattunk a Olimpiai parkba. Boldogság! Húsz évvel a Sydney-i olimpia után mi is eljutottunk ide. Szóval örültünk. Mivel már délután volt a vonatban csupán négyen utaztunk… Sehol nem volt egy zsúfoltság, de ez azért meglepő volt, ekkora nagyvárosban 🙂 

Este visszatértünk boutique hotelünkbe, gyorsan rendeltünk másnap kora hajnalra taxit (persze mehettünk volna metróval is,olyan közel volt, de meg akartuk hagyni a Opal card-on a kreditet, hogy legyen inspirációnk a visszatéréshez 🙂 ) . A sarki kiskocsmában pedig megvacsoráztunk. Életem egyik legfinomabb fish&chips-ét ettem,  miközben összehaverkodtunk a pincérnővel, akiről kiderült hogy cseh kislány és határtalanul boldog volt, hogy végre valaki, aki az ö nyelvén is tud beszélni. Ez jól sikerült, mert a végén meg kellett ölelgettem, mert egy kicsit elszomorodott. Hát ja, gonosz dolog a honvágy, lehetünk otthonunktól távol bármilyen jólétben, kényelemben. 

Azonban most már gyorsan nyugovóra tértünk, hiszen holnap 11 óra repülés Szöulba (D.Korea) … ahol szintén vár ránk egy másik kultúra. De ez már egy másik történet. Sydney-be viszont még egészen biztosan visszatérünk, hiszen rengeteg dolog kimaradt. Így, ahogy az útinapló elején írtam: bár az antré rosszul sikerült (erről itt írtam), de mégis megjártuk az aboriginélek és valamikori fegyencek földjét  … és nemcsak azt. Good bye Australia & Oceania

One thought on “Australia – Sydney és Eden

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: