Utazgatások: Szigetköz, a lélekgyógyító

Van ebben a szóban valami, hogy “sziget” … Utazásokat választunk úgy, hogy “de sziget legyen ám” …. szóval, hogy miért is, erre régóta keresem a választ !      Duna mellett felnövő gyerekként, nekem olyan a vén folyó, mintha csak ebből táplálkoztam volna. Furcsa – de talán a többi dunainál is így működik- ha egyszer bekötött szemmel letennének valahova – egy kis szippntás a levegőbe – pontosan tudnám, hogy ott a Duna a közelben. Mert az beivódik az érzékeidbe. A víz illata pedig emlékekkel borít be még gyerekkoromból, amikor a haverokkal a nyarakat a vízen töltöttük…

Uj fotók - Samsung 361

Aztán pár évvel ezelőtt odaköltöztem. Szigetközbe. Vonzott, a vidék, a Duna. Annyira, hogy a kertem végében folyik. Nyári reggeleken, amikor még pizsamában kiballagok egy pohár kávéval, leülök a kis mólóra, a lábamat a  tiszta vízbe lógatom elgondolkodom, hogy nem kell Délkelet Ázsiába utaznom egzotikumért… itt van, az orrom előtt.

gyerekek - Szigetköz
Dunasziget – igazi, dunai gyerekek

Ha tudnátok, micsoda kincsesláda ez a vidék! Leginkább azt szeretem benne, hogy itt még a gyerekek amolyan “régimódiak”. Például beköszönnek nekem az utcáról. Ez tetszik. A szomszéd süt-főz valamit és áthoz belőle egy kis kóstolót. Ja és a bicajod nem  lakatolod, mert itt tudják, hogy az a tied. Mindenki – leginkább a “férfiből valók”- tudják, hogyan kell csinálni az ecetes halat ( ez a Duna mindkét oldalán tradicionális specialitás, azaz Szigetközben és Csallóközben ugyanúgy). A halászlét meg mindenféle gasztrocsavar nélkül, hihetetlen finomra készítik. De biztosan soha életemben nem ettem olyan finom harcsapaprikást kapros-túros nokedlivel, mint itt.  Egy – egy ilyen halas falatozás közben mindenki körbemorogja a témát: “Miért kell nekünk horgászengedély, mikor itt már Mátyás király idejében is ebből éltünk. Nekünk erre jogunk lenne. Ez nem igazság. “

Zátonyi Duna
Délután az ágvíznél

A kertekből nem hiányoznak a hagyományos gyümölcsfák (alma, szilva, barack, dió). Egyszer megkérdeztem a szomszédot, amikor egy láda almát hozott, hogy ilyet én is ültetnék, mondja már meg milyen fajta? Ő meg erre: -Hát tudod az a régi, falusi fajta.- ezzel meg volt mondva minden. Aztán itt a málna. Szinte mindenhol megtalálod a málnabokrokat. Rajkai nagybácsimék is olyan felséges málnaszörppel vártak mindig, hogy párja sem volt. A szigeti málnával, aztán nem lehet betelni. Ha pedig elmész egy kis csónakázásra, a kísérők beavatnak, hogy hol tudod a legjobb erdei szedret szedni – persze  azért nem árt tudni, hogy itt meg kell küzdeni a szúnyogokkal.

img_5632.jpg
A reggeli szedés – igazi dunaszigeti málna

A helyi szokások közül, a modernebbek közé tartozik egyes települések Falunapja nyár derekán és a Búcsú, ahol hagyományosan Istentisztelettel kezdenek. Persze leginkább a szórakozásé a főszerep és  – mivel Magyarországról beszélünk, a csodálatos étkek hazájáról – bizony a hagyományos finomságok, mint a rétes, fokhagymás-tejfölös lángos, csülök, kolbász , bográcsgulyás is jelen vannak – hogy csak a legegészségesebbeket említsem. :). Persze elmaradhatatlan a jófajta fehér bor. Itt különösen finoman készítik a ribizlibort, amit jómagam itt szerettem meg. Állítom, hogy az egyik cikolaszigeti termelőnek olyannyira kelendő az itókája, hogy legtöbbször névre szólóan spájzolja be a jófajta bort. Ha pedig falunap-búcsú, menjünk bárhova is Szigetközben, bizony a jó zene és vigasság elmaradhatatlan kelléke az esti mulatozásnak. Mi leginkább Dunasziget mulatságait kedveljük. Ilyenkor nem hiányzik az asztalról a jófajta almáspite.

Almáspite
Cikolaszigeti almáspite

Ha Szigetköz, akkor lovak  – ahogy a pusztához, ide is tartozik. Hogyne, hát mégiscsak lovasnemzet vagyunk. Néhányan lovagoltatással foglalkoznak …. és néhányan “csak úgy”. Én a  csak úgyasat  jobban kedvelem. Az eredetiség és a jó történetek miatt, amit míg Csilla vagy Egér ballag és húzzák a kocsit, a kocsisok meg közben mesélnek. Jó történeteket a régiekről.

Szigetközi barangolás folytatódik… Szigetközi, Duna menti szálláslehetőségekkel jelentkezünk: )

Tagged : / / / / / / / / / / / / /

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: