Hajózom – 1. rész/ hajó és kajüt

Sokan a 2000-es évek az  egyik legjobb utazási formájának vélik. Az egyik legizgalmasabb utazási forma sok szórakozással, kényelemmel. Nagy előnye, hogy a szállodánk “velünk utazik”, így aki több országot szeretne meglátogatni, közben szórakozni, de pihenni is, kényelmesen utazni, nos akkor a hajózást neki találták ki. Bejegyzésemben alapul a MSC társaságot választottam, de hasonlóan működik a rendszer más társaságoknál is, mint a Costa, Carnival, Royal Caribbean, Princess, Aida, Norvegian stb.

divina

Hol rendeljünk a hajós körutat

Nyilvánvaló sok társasság, utazási iroda van, de néha a “legnagyobbnak” tűnők foglalkoznak a legkevesebbet az utassal. Sokan ráfutottak olyanra is, hogy amerikai oldalon vásárolták (mert az sokkal “olcsóbb”), aztán a végső számla, mint európai utasnak sokkal magasabb lett. Ez nem diszkrimináció, csupán adózási tétel. De legtöbbször nem elég egy jó weboldal, egy kevésbé ismert térséghez gyéren csatolt infó (pl. Japán, Korea), egy rosszul megkapott hajóspapír vagy a weboldal mögött számunkra még név szerint sem ismert személy, akihez bizalommal fordulhatunk, ha oldani kell valamit – bizony elég kellemetlenné teheti az utazást.  A barátaim és én ebben az utazási irodában foglaljuk útjainkat, ha nem is mindegyik szerepel a weboldalon, több ezer kitűnő körútból válogathatunk. Gondold ki az úticélt és ide küldj: emailt magyarul !

Hogyan válasszunk útvonalat?

Az először hajózók számára nagy dilemma a helyszín.  Jó hírem van: válasszuk ki a kontinenst, azon belül pedig döntsük el, hogy északra, délre, keletre vagy nyugatra. Mivel az első hajózási élmény meghatározó  válaszd ki a hajót és meglátod hova megy! Például nemrég felraktam egy kisfilmet, Royal Caribbean hajóról, amit rengetegen megnéztek, sok volt a lájk, a pozitív komment  .. és a kutya nem kérdezte, hova megy a hajó viszont mindenki kíváncsi volt az úszó csoda adta szórakozási, pihenési, gasztronómiai és egyéb lehetőségekre, na persze meg az árára. 🙂  Ezekről majd egy másik bejegyzésben fogok írni.

Hogyan válasszunk kajütöt?

Alapból három fajta létezik: belső – ablak nélküli, külső – ablakos, külső balkonos. Ezeknek pedig vannak luxus formáik: a lakosztályok (suite), a szuper family kajütök nagy családoknak stb. Persze  A leghamarabb a luxus kategória fogy el, nem azért mert olyan sok gazdag utazó van, hanem mert ezekből sokkal kevesebb van, mint az alapkajütökből.

Belső kajüt jó megoldás ha spórolósabban gondolkodsz,  – ami nagyságban, felszereltségben megfelel a külső kajütnek, illetve ha  nagy részben alvásra öltözésre, tisztálkodásra használod.  Sokan tévesen hiszik, hogy a belső kajüt a hajó  vízszint alatti részében helyezkedik – kizárt dolog, hiszen a személyzet sem lakik ott. Az kajüt ára mindig kedvező. A nappal/éjszaka változása pedig a szobánkban lévő interaktív TV keresztül követhető. Arra nagyon kell ügyelni, hogy tisztában legyünk vele, nem okoz-e gondot az ablaktalan helységben való alvás, illetve nem küzdünk-e bezártságérzéssel. Útközben kajütöt cserélni meglehetősen nehéz dolog, főleg csúcsszezonban.

MSC Divina - belso kajüt
MSC Divina, belső kajüt – 12268

 Az ablakosak a hajó alsóbb emeletein vannak, általában a recepció szintjén. Itt , bár van ablakunk, az nem nyitható, tehát számoljunk azzal, hogy annyi előnye van a belső kajüttel szemben, hogy tudjuk mikor van nappal/éjszaka és lehetőségünk van néha kinézni.

msc-splendida -
MSC Splendida – külső kajüt

A balkonos kajüt igencsak kedvelt szállás, leginkább az először hajózók igénylik, az ára a belső kajüttel viszonyítva átlagosan 400 -500 Euróval drágább kajütönként. (tehát nem egy főre számolva). A berendezés néhány luxuskategóriát leszámítva, nagyon hasonlít a belső kajüthöz, viszont a balkonon lehet üldögélni és mások társasága nélkül utazni . Persze a balkonoshoz jár, kategóriától függően : papucs, fürdőköntös stb.

MSC Divina - balkonos kajüt 8266
MSC Divina – balkonos kajüt 8266

A kajütök számozása: az utolsó három szám általában a kajüt száma, míg az előtte levők az emelet/fedélzet száma.  egy példa a fenti számhoz 8266 kajüt (8. emelet, 266 kajüt). Az sem hátrány, ha tudjuk, hogy a hajó egyik oldalán vannak a páros számú kajütök a másikon a páratlanok. Így, ha barátokkal családdal utazunk és egymás közelében szeretnénk lakni, erre is figyelni fog az ügynök.

Ami nélkül nem hajózhatunk:  a hajóskártya (cruise card)

Ez az, amit a fedélzetre lépéskor megkapunk és aztán hozzánk nő az út során. Mivel fizetőeszközként szolgál, belépéskor fel “töltenünk” vagyis a fedélzeten való fizetéshez bankkártyánkkal aktiváljuk vagy készpénzes depozittal töltjük a hajó számlázórészlegén /recepció/account/ mégpedig közvetlenül a fedélzetre lépés után. Néhány hajón ezt megtehetjük automaták segítségével is. A kártyával nemcsak fizetünk, hanem ezzel szállunk ki és be, s nyitjuk kajütünket. A kártyánkról minden adatunk leolvasható (fénykép, név, kajütszám, ültetéses vacsora étterme, előre fizetett/megrendelet szolgáltatások a hajón stb.). Ilyenek lehetnek pl. : all inclusive, italcsomagok, wellness csomagok, kirándulások, romantikus rendelések a kajütben stb).

A hajóskártya minden fontos adatot tartalmaz

 

 

 

 

 

 

                                                                                         A tapasztalt hajózók számára fontos a hűségkártya, amely különböző előnyöket biztosít. Azonkívül, hogy már a második hajóutunk kedvezménnyel jár, a fedélzeten is hozzájutunk ütős ajánlatokhoz, nem is szólva a kapitányi vacsorára szóló meghívásról, amely igen hangulatos, egyben előkelő esemény a hajón.

A fekete kártya a legtöbb ponttal rendelkező törzsutasnak jár és sok előnye van – infó itt.

 

 

 

 

 

 

Hajós bejegyzéseimet folytatom.

 

Tagged : / /

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: