Hurrican, hurrican – egy valóra vált álom

Ijesztő, félelmetes felvételek, bevállalós riporterek élő bejelentkezései a 275 km-es sebességgel vágtató orkánban … Következmények: családok szakadnak ketté, túlélők válnak földönfutóvá, otthonok repülnek a semmibe ..  Még jóval a  vihart megelőzően egy középkorú pár útra kel, hogy a Karib tengeren töltse a megálmodott nyaralást.  Aztán szemben találják magukat egy szörnnyel, akit úgy hívnak: IRMA.

Forrás: Reuters

Ez a Flinstones-ból ismert hangzatós női névvel illetett hurrikán 2017 szeptemberében úgy söpört végig a Karib térségen, hogy az itt élők idősebb generációja visszamenőleg negyven évet saccol a legutóbbi ilyen katasztrófának.
Ebben a kaotikus, borzalmas és embertpróbáló helyzetben találja magát egy középkorú, csallóközi házaspár, akik igazából életük nagy álmát váltják valóra … Szóval elindultak, eddigi utazásaik leghosszabb repülésére.
Az időeltolódásnak köszönhetően még aznap landoltak egy csodálatos szigeten. Az éghajlatnak megfelelően rekkentő forróság, csaknem 98% páratartaltalom és megérkeznek a megálmodott helyre. Pihennek, sétálgatnak, élvezik a napsütést a finom, fehérhomokos strandot, a történelmi fővárosba látogatnak … felfedezik az egzotikumban ragadt kommunista rendszer utolsó bástyáját. Izgatottan várják a kirándulást vidékre. Ebbe azonban beleszól egy Irma névre hallgató banya és átírja a terveket.

Kuba északi területeit érte a lagnagyobb csapás Forrás: ajefferyphoto

Alig egy hét telik el a nyaralásból, amikor péntek este a kis rezort összes vendégét, csomagostól bepakolják a helyi buszokba és átszállítják egy “bombabiztos” betonszállóba … Tilos az ablakokhoz menni, tilos a fürdőszobából kihozni a bőröndöket…. majd pedig: tilos a szobában tartózkodni, a liftet használni, és kötelező a teljesen ablak nélküli éjszakai bárban tartózkodni. Szóval a fényből a sötétségbe. Itt az élet a tét….

Gondolhatnánk főhőseink az elromlott utazás miatt letargiába estek, de nem így volt. A szálloda örökké vidám személyzete gondoskodott róluk (mert ez nem a stresszes Európa) – így házaspárunk finom koktélokat kóstolgatott, ismerkedtek, barátságokat kötöttek és leküzdötték elkeseredést, hogy már három napja, nincs víz, nem lehet mosakodni, gyenge az áram és a hotel fogságába estek stb. Jobb híján bentről fotókat készítettek, tartották a kapcsolatot nemcsak a családdal, hanem az utazásszervezővel aki két napig azon dolgozott, hogy a kialakult káoszhelyzetben az ő utasai mindenképpen a hazafélé tartó gépen kell legyenek. Minden közreműködő legyen az akár a tengerentúlon, vagy otthon, csakis és kizárólag a segítségnyújtással foglalkozott. De mindig akad egy leggyengébb láncszem (aki pont leszarja hogy fizetővendége, milyen helyzetben van) ez pedig az a utasbiztosító, aki aztán mindent megtett, hogy nehogy már kártalanítani kelljen. A biztosító segélyszolgálata a következőt kérte az utastól: hozzon írásbeli igazolást, hogy egyáltalán rossz idő volt (nem néznek TV-??!), ez legyen írásban a hotel fejléces papírján és a hoteltulajdonos személyesen írja alá (ez pl. lehet akár egy Kijevben székelő iroda is) …. ja és ha ez megvan, akkor megvizsgálják és ha elegendő okot látnak rá, talán, de csak talán kártalanítanak. NO COMMENT !!

a hurrikán utáni néma csend

 

 

 

 

 

 

 

Végül ezen szerencsétlen események sorozata tette utazásukat – valószínűleg nem igazi álomutazássá – de mindenképpen egyedivé, felejthetetlenné, életszerűvé, megismételhetetlenné .

Boldogan tartották élménybeszámolójukat, hiszen olyant utazáson vettek részt, amely lehet, hogy csak egyszer az életben adódik és mi hallgatók valljuk be, egy kicsit irigyeljük a hátborzongató élményt.

Tagged : / /

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: